02 februari 2021

Help je kind deze gekke tijd door: mediteer, teken en... schrijf!

We leven in een gekke, frustrerende en onzekere tijd. Dat weten we allemaal. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek dat het ontzettend pittig is om alle, eigenlijk veel te veel, ballen hoog te houden. Een geduldige moeder en juf zijn, een bedrijf opstarten én 24 uur per dag aanstaan zonder mijn frustraties weg te kunnen wijnen met een mede ‘slachtoffer’ op het terras, vergt heel veel energie.
We hebben het zwaar nu als ouders, I know. Maar eigenlijk maak ik me drukker om ons kroost…. Voor hun is ook alles veranderd het afgelopen jaar! En waar het voor ons al moeilijk is om de maatregels en veranderingen te begrijpen, voor hun is dat misschien nog wel veel lastiger. Hun ritme is weg, ze kunnen niet meer sporten, mogen niet naar school maar het belangrijkste: hun hele sociale leven is van de een op de andere dag weggevallen. Hoe wij als ouders ons best ook doen en hoe graag we het ook zouden willen, we kunnen de rol van vriendjes en vriendinnetjes niet op ons nemen en kunnen ze zeker niet vervangen. Sommige dingen zijn nou eenmaal geheim. Zeker voor je ouders.

Het komt steeds vaker naar buiten: kinderen ervaren door de maatregels meer stress en voelen meer angst en depressie. Dat ik vind dat we kinderen volledig zijn vergeten het afgelopen jaar en we ons juist op hun hadden moeten focussen laat ik in deze blog maar even voor wat het is. Laten we nu eerst maar eens kijken hoe we kunnen roeien met de riemen die we hebben. Hoe kunnen wij helpen om toch bij te dragen aan een positieve en blije geest van onze kinderen?

1. Laat je kind kennismaken met mediteren.

Mediteren kan al vanaf 3 jaar. Natuurlijk is het ene kind er meer geschikt voor dan het andere maar er zijn genoeg apps waarin het enige wat je hoeft te doen luisteren is. Mijn kind luisteren?!!... Ja, ook ik dacht zo. Maar het is leuk om samen te doen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Je geeft jezelf en je kind dan de kans om aan het einde van een (pittige) dag samen te ontspannen, al is het maar voor 4 minuutjes.

Je kind leert door het luisteren naar de meditaties bijvoorbeeld over eigenwaarde, loslaten, en liefde. Zelf ben ik pas op latere leeftijd begonnen met mediteren maar ik had het graag veel eerder willen leren! Leer je kind dit prachtige middel waar het de rest van zijn/haar leven profijt van heeft!

Tip: Zelf gebruiken we de app Mediation Moments. Zij delen ook op YouTube meditaties speciaal voor kinderen. De app Insight Timer is ook heel fijn, zij hebben meer keuze in gratis meditaties. 

2. Laat je kind mandala’s tekenen.

Mandala’s zijn ontworpen om je te helpen je van je zorgen los te maken.
Mandala’s tekenen of inkleuren bevordert de concentratie en stimuleert de creativiteit van kinderen. Ze worden er rustig en ontspannen van. Geeft jou ook weer even tijd voor jezelf ;). Als de mandala klaar is, kunnen ze het uitknippen en voor het raam hangen. De kleuren komen dan nog mooier naar voren!

Tip: op Google kan je heel makkelijk zelf mandala kleurplaten zoeken en printen. Bij ons thuis zijn dino mandala's favoriet ;)

3. Geef je kind een mooi schrift en laat ze schrijven!

Juist omdat onze kinderen hun verhalen, frustraties en twijfels niet kunnen delen met andere leeftijdsgenootjes is het belangrijk dat ze het ergens kwijt kunnen. Zoals ik al eerder zei, sommige dingen zijn gewoon geheim voor jou als ouder! En dat is helemaal prima. Laat ze het van zich af schrijven. Geef ze een mooi schrift of boekje. Weet je kind niet wat het moet schrijven? Of waar het moet beginnen? Laat ze eens antwoorden op de vragen die beginnen met ‘Wat als…’ of ‘Stel je voor dat…’. Wees dan even niet nieuwsgierig en laat ze lekker antwoorden in hun schrift!

Tip: Vanaf april 2021 gaan wij zelf stationarylijnen verkopen waaronder notebooks, agenda's, doelenboekjes en dagboeken! Houd onze Instagrampagina in de gaten om op de hoogte te blijven!

Rest mij alleen nog te zeggen: er is licht aan het einde van de tunnel, lieve mensen. Volgende week mogen, in ieder geval onze basisschoolkinderen, weer naar school. Voor deze week wens ik jullie nog heel veel sterkte en succes. Knuffel veel met elkaar. Dat heeft zeker een positieve uitwerking op iedereen!

Liefs,

JoëlleDeel dit item

Fantasie wordt werkelijkheid bij Elle productions

Wij maken kinderboeken en geanimeerde korte films voor kinderen.
Dit doen wij met een gepassioneerd team van professionals.
Onze passie is om de fantasiewereld van kinderen te vullen met verhalen en films.

Wij verbinden ambitieuze schrijvers en getalenteerde illustratoren met elkaar en verwezelijken zo de mooiste dromen.
Meer over ons